Skip to main content

Lang ben ik onzeker geweest over het feit dat ik zelf niet naar de universiteit ben gegaan, een keuze waar ik vaak aan terug denk… hoe zou mijn leven zijn geweest als?

Afgelopen dinsdag was het moment om een stukje van die onzekerheid achter me te laten, ik zat niet in de college banken maar stond ervoor! Op uitnodiging van Seda Müftügil Yalcin mocht ik een gastcollege geven over mijn reis in #sociaalondernemen aan de Vrije Universiteit Amsterdam als onderdeel van haar opleiding Improving Planetary Health: Introduction to Social Entrepreneurship Course.

Natuurlijk was ik zenuwachtig, maar uiteindelijk was het voor mij  een persoonlijk hoogtepunt van dit jaar. Ik doe namelijk niets liever dan mijn passie delen met de ondernemers van morgen, en vandaag 😉 . 

3 belangrijkste lessen sociaal ondernemen

Ik deelde mijn drie belangrijkste lessen die na vele jaren voor mij altijd overeind blijven staan:

❤️ Act from a place of passion or skill you own and love

Werken in een sociale onderneming kan ook vaak frustrerend zijn. Mijn passie voor fotografie, creativiteit en mooie merken zijn vaak mijn bron van zuurstof geweest in moeilijke situaties. Zorg dat wat je passie ook is, lekker eten, mode, tuinieren of toneel, je dat onderdeel kan maken van dat wat je doet.. al is het maar om het vol te kunnen houden als alles tegenzit.

When your price and quality are equal (to that of competitors) people are open to choosing the sustainable alternative

Een goede balans tussen impact maken en geld verdienen is een eeuwige strijd in elke #socialenterprise. Denk dan aan je gast of klant, zij staan zo veel verder af van jou passie om de wereld een stukje beter te maken. Een goed product of een fijne dienstverlening is waarom ze bij jou geld komen uitgeven, als je dat ‘nailed’ komt de bewondering voor de missie die je ook nog waarmaakt. In mijn ervaring is het niet vaak andersom.

🌟 Vision without action is a daydream, action without vision is a nightmare

Als ondernemer zien we altijd 100 kansen, opeens komen ze op je pad. Het is verleidelijk te handelen in het moment, je moet toch immers een beetje tempo maken! Maar een goede ‘why’ ‘what’ ‘how’ is essentieel. Deze laatste les mocht ik recentelijk, zo mooi samengevat, nogmaals tot me nemen tijdens het gastcollege van professor Anthony Silard een fantastisch initiatief van de VU en Luiss Business School

Dat mijn verhaal ook tot vragen en discussies leidde, was het mooiste compliment: “His presentation inspired students who are currently working on their own social enterprises in the framework of the course. We are all thankful for the great, inspiring lecture, exposing students with valuable insight that was coming directly from the field, which students always appreciate”

Meer sociaal ondernemen?

Om goed begeleid te kunnen worden, moet er een klik zijn met De Impact Club. Om te ervaren of die er is, kun je in een vrijblijvend uur gratis kennismaken en zien of er waarde zit in wat wij te bieden hebben – neem nu contact op

David Balhuizen -oprichter De Impact Club

“Ik ben een sociaal ondernemer die al in vele missie gedreven organisaties mijn bijdrage leverde bij groei van impact en resultaat.